cvjetni-med-cvjetnimed-pcelarstvo-jakubekEkološki pčelinjak u pčelarstvu mora biti pod stalnom kontrolom nadzorne stanice.

Da bi bio priznat kao eko-med, prije stavljanja u prodaju med treba proći razne analize. Kod ekološke proizvodnje meda u pčelinjak je zabranjeno stavljati lijekove u preventivne svrhe jer postoji velika mogućnost da će se u medu i vosku naći njihove tragove, kao i kod konvencionalnog pčelinjaka.

Opširnije...

amorfa-med-amorfin-med-pcelarstvo-jakubekMed treba čuvati u čistim, suhim i tamnim prostorijama s dobrim provjetravanjem.

Prostorija ne smije biti vlažna jer med lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge mirise.

Relativna vlažnost zraka trebala bi biti između 60% do najviše 80%.

Opširnije...

bagrem-med-bargremov-med-pcelarstvo-jakubekMed možemo lako vratiti u tekuće stanje, međutim treba imati u vidu da med ne podnosi visoke temperature.

Zagrijavanjem na visokim temperaturama med gubi svoja prirodna svojstva i zato je maksimalna temperatura zagrijavanja meda 41 °C.

Opširnije...

lipa-med-lipov-med-pcelarstvo-jakubekS vremenom prije ili kasnije svaki med mora kristalizirati.

Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda.

Brzina same kristalizacije ovisi o vrsti meda, a može biti za nekoliko tjedana do nekoliko godina. To je sasvim prirodan proces koji ne utječe na kvalitetu meda.

livada-med-livadni-med-pcelarstvo-jakubekMed se sastoji od šećera (oko 76%), vode (oko 18%) i ostalih sastojaka koji čine oko 6%.

Sastavni dijelovi koji se nalaze u manjim količinama određuju razlike između raznih vrsta meda. Te razlike su boja, aroma i okus.

Opširnije...

maticna-mlijec-maticnamlijec-med-pcelarstvo-jakubekMed je prije svega vrijedan hranjivi proizvod. Svakodnevna upotreba meda pozitivno utiče na čovjekov organizam i ne šteti organizmu kao što je to slučaj sa većinom lijekova koji se koriste u medicini.

Med ne razdražuje sluzokožu i dobro se apsorbira te brzo oslobađa energiju. Za razliku od drugih šećera, brže prolazi kroz bubrege.

Opširnije...
Go to top